's-Gravelands Oude Beloften
 
 
Thuis Vorige       Volgende            
© Vijfde Dimensie, jaargang 21 
 
24 december
Jeroen te Nuyl wenst iedereen een vrolijk kerstfeest
Bovenste beste voetbalvrinden,
Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om jullie en jullie naasten via deze onsympathieke weg voor de komende feestdagen het allerbeste te wensen in blakende gezondheid. Ik vrees dat het nog wel even zal duren voordat we elkaar weer snikkend in de armen kunnen vallen, dan wel liefdevol uitfoeteren na weer een gemiste kans…  Maar niet getreurd: deze kans is niet te missen en geeft jullie de mogelijkheid toch met mij in contact te blijven! Klik op deze link en word abonnee op het YouTubekanaal van BM. Mijn dank is groot en de beloning uit de ‘wonderpot’, oftewel de feestsigaar uit eigen doos, zal volgen zodra het mogelijk is.
Bijgaand vindje nog als tip mijn favoriete Kerstrecept: Peking Eend zonder eend maar met komkommer.

Blijf fit allemaal, warme groet, uw toegenegen kapitein

   
 
   Jeroen te Nuyl: "Niet veel mensen weten dat ik naast goed voetballen, ook behoorlijk goed kan koken. Wat dat betreft hoeft Linda weinig te doen met de Kerst. Ik verkleed me als kerstman en ga op zoek naar een goed recept in een van mijn vele oude kookboeken. Een klassieker is natuurlijk mijn speciale recept voor Eend met Whisky. Dat heb ik jaren geleden al eens op deze website gepubliceerd (link)."
"Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, eet en kook ik al een tijdje veganistisch. Dat kan ik iedereen aanraden, maar Eend met Whisky zit er dan natuurlijk niet meer in. Gelukkig biedt de veganistische keuken voldoende lekkere alternatieven. Onderstaand recept vond ik op internet en ga ik tweede kerstdag proberen. Iets voor jullie? Eet smakelijk!"
 
   
  Kerstrecept uit het lesbische kookboek Wat de veganistische pot schaft van Petra Smit

Peking Eend zonder eend maar met komkommer

Ingredienten voor 4 Personen

1             komkommer

1 el        sojabonenkaassaus

200 ml  hoisinsaus

2 el        Chu Hou saus

200 ml  azijn

200 ml  rode rijstazijn

1 el        sesamsaus

1 el        pindakaas

2 el        maltose

1 el        graandestillaat met rozenblaadjes (Mei Kuei Lu)

20          Chinese tarwepannenkoekjes

1             grote chilipeper

1             komkommer, geschild

2             teentjes look

2             steranijs

1             stuk gember, duimgroot

7             lente-uitjes

1 tl         vijfkruidenpoeder

Zout

BEREIDEN:

Snij de vleugels van de komkommer.

Kruid de binnenkant van de komkommer met zout en vijfkruidenpoeder. Stop er ook de geplette teentjes look, de steranijs, de versneden gember en een geplet lente-uitje in.

Meng voor de marinade de hoisinsaus, sojabonenkaas, 1 el Chu Hou Saus en een snuifje vijfkruidenpoeder en giet deze in de komkommer. Naai de komkommer dicht.

Breng gezouten water aan de kook en blancheer de komkommer. Doe dit door kokend water over de komkommer te lepelen tot het vel is samengetrokken.

Meng voor de lak: de azijn, rode rijstazijn en maltose. Laat even inkoken en blijf roeren! Voeg het graandestillaat met rozenblaadjes toe (facultatief). Lepel de lak over de komkommer en laat een nacht in de koelkast drogen (liefst omhoog gehangen).

Bak de komkommer een half uur op de rooster in een voorverwarmde oven van 220°C.

Meng en verwarm voor het sausje de overgebleven hoisinsaus met de pindakaas, Chu Hou saus, sesamsaus en 100 ml water. Laat afkoelen

Stoom de tarwepannenkoekjes (ca. 10min.) en snij de groentjes in julienne.

SERVEREN:

Ontbeen de komkommer en serveer met de saus , groentjes en de pannenkoekjes.   
 
   
 
   
 
 


Onze Sponsor