Voetbalplaatjes seizoen 2006 - 2007

's-Graveland 5

 Koppie erbij houden!!           Spaar ze allemaal!!

           
   
 PIMS PLAATJE   Thuis  Verslagen  PimsPlaatje  Uitslagen  StokHoorde  Rechts  Mail  
 

Het verbaast mij altijd dat er mensen zijn die wel gestopt zijn met het sparen van voetbalplaatjes . De sensatie is wel anders dan dat je 11 jaar bent maar het blijft immer leuk om het zakje vakkundig open te scheuren en te hopen dat er Ajax spelers in zitten.Ook blijft het genieten van de 'rare' koppen van ADO of Fc Utrecht spelers en vooraal de laatste jaren de prachtige plaatjes van de donkere spelers. Wie vorig jaar bij het sparen van de plaatjes uitgegeven door de Plus-supermarkt Romano Dennenboom heeft verkregen weet precies wat ik bedoel. In deze serie mijn favoriete voetbalplaatjes vanaf seizoen 71-72. 

 
  22 december, PIMS (Kerst) PLAATJE (8)

Is voetbalplaatjes sparen leeftijdsgebonden? Zijn er kinderen boven de 12 die er mee door gaan ? Jazeker, naast Hugo Borst en Henk Spaan is 's-Graveland 5 verdediger Pim van Leeuwen ook nog regelmatig te vinden bij de sigarenboer. De favorieten uit de voetbalplaatjesboeken van Pim (deel 8)
 


Het verkrijgen van voetbalplaatjes is lastiger geworden de laatste jaren. Gelukkig was er een supermarktketen vorig jaar zo slim om een actie te gaan doen om bij 10 euro boodschappen, voetbalplaatjes weg te geven. Een kratje bier en een zak chips en Romano Denneboom in je collectie. Veel vrolijker kan een mens niet worden op een dag. Kijk goed naar dit pracht exemplaar en een kerstliedje komt in gedachte:

Tingle bell, Tingle bell, Tingle all the way
Iedereen kan voetballen behalve PSV
 
Een mooie droom met Denneboom.
  19 december, PIMS PLAATJE (7)

Is voetbalplaatjes sparen leeftijdsgebonden? Zijn er kinderen boven de 12 die er mee door gaan ? Jazeker, naast Hugo Borst en Henk Spaan is 's-Graveland 5 verdediger Pim van Leeuwen ook nog regelmatig te vinden bij de sigarenboer. De favorieten uit de voetbalplaatjesboeken van Pim (deel 7)
 


Er zijn maar weinigen die de overstap van het zwart-wit tijdperk naar het kleurtijdperk goed doorstaan. Laurel en Hardy zijn natuurlijk het beste voorbeeld van hoe het wel kan, maar ook Oekie Hoekema deed het bijzonder goed. De verbeelding van hoe zijn rode haardos er werkelijk uit zag was groot bij het aanschouwen van Sport in beeld ( in Z/W) elke zondag. Later toen hij bij de Graafschap rondliep en hij ook in kleur in beeld kwam bleek hij echt een vleesgeworden stripfiguur. En dan die rare naam . Een verbastering van de Okkie en de Taptoe heb ik heel lang gedacht, maar dat bleek niet helemaal zo te zijn. Toch was de man niet alleen fotogeniek, maar ook een goede voetballer. Hoe velen kunnen er zeggen dat ze in elke interland gescoord hebben? Oekie wel in ieder geval, tegen Luxemburg in 1971.  Oekie wordt aankomende januari 58 jaar oud. Ik denk dat hij op zijn verjaardag achter de Hollandse klare, dit verhaal nog wel eens oprakelt. Op de foto’s een 22 jarige Oekie en een 29 jarige Oekie. Oei-Oekie.  6 december, PIMS PLAATJE (6)

Is voetbalplaatjes sparen leeftijdsgebonden? Zijn er kinderen boven de 12 die er mee door gaan ? Jazeker, naast Hugo Borst en Henk Spaan is 's-Graveland 5 verdediger Pim van Leeuwen ook nog regelmatig te vinden bij de sigarenboer. De favorieten uit de voetbalplaatjesboeken van Pim (deel 6)
 


In de jaren negentig was het kijken naar Match of the Day verplichte kost. En wel om twee spelers. Ten eerste natuurlijk om onze eigen Dennis Bergkamp te zien excelleren en ten tweede om mijn voetbalheld Matthew Le Tissier wekelijks te zien. Een relatief onbekend gebleven speler. Dit kwam omdat de man nogal honkvast was. Hij was verknocht aan het eiland Guernsey en kwam daar alleen om te voetballen vanaf. Hij sloeg derhalve aanbiedingen van Chelsea en AC Milan af omdat dit toch te ver rijden was dagelijks. Ook in het nationale team heeft hij maar 8 keer gespeeld. Dit omdat de Engelsen het nooit zo op hebben op spelers die het puur van hun techniek moeten hebben en hij ook ene Paul Gascoigne voor zich moest dulden. Le God heeft uiteindelijk 16 jaar voor Southampton gespeeld. Hij was begenadigd met twee fluwelen benen.en wist werkelijk de mooiste goals te scoren. Ook zijn indirecte vrije trappen waren  onmogelijk na te doen voor eenvoudige schepsels. Jeroen te Nuijl en ik hebben de “le Tissier” vaak geoefend maar zonder enig resultaat. Hoe die ging? Bal kort en zacht terugtikken, bal op de wreef laten rollen en opwippen en vervolgens volleren boven in het kruis. Le Tissier, Altijd te zwaar en te langzaam ogend, maar wat een klasse had de man.  29 november, PIMS PLAATJE (5)

Is voetbalplaatjes sparen leeftijdsgebonden? Zijn er kinderen boven de 12 die er mee door gaan ? Jazeker, naast Hugo Borst en Henk Spaan is 's-Graveland 5 verdediger Pim van Leeuwen ook nog regelmatig te vinden bij de sigarenboer. De favorieten uit de voetbalplaatjesboeken van Pim (deel 5)
 


De held van Maastricht was en is nog steeds Willy Brokamp. Deze bijzondere man kwam het liefst de stad niet uit. Toch dook hij ooit twee weken onder in Amsterdam nadat hij was weggestuurd op een training. Vlak daarna nam Ajax hem voor 1,2 miljoen gulden over van MVV. Onderdeel van zijn contract was dat hij ook een kroeg in Maastricht kreeg . Deze discotheek/bar op het Vrijthof wordt nog immer door Willy uitgebaad. Maar als je daar binnen bent begin dan niet tegen hem over voetbal want je wordt direct de tent uitgezet. Ook zijn interland carrière stokte na 6 wedstrijden (6 goals), want daar ging ook te veel tijd in zitten.
Fantastische voetballer met het uiterlijk van Mike Love van the Beach Boys. En ja, God only knows hoe goed hij werkelijk was.  24 oktober, PIMS PLAATJE (4)

Is voetbalplaatjes sparen leeftijdsgebonden? Zijn er kinderen boven de 12 die er mee door gaan ? Jazeker, naast Hugo Borst en Henk Spaan is 's-Graveland 5 verdediger Pim van Leeuwen ook nog regelmatig te vinden bij de sigarenboer. De favorieten uit de voetbalplaatjesboeken van Pim (deel 4)
 


Het is momenteel vrij gemakkelijk om grappen te maken over de tobclub uit Rotterdam. Ook is het zo dat een meer dan normaal deel van de 's-Graveland 5 selectie een voorkeur heeft voor deze mooie arbeidersclub. Speciaal voor hen het verdedigingsblok uit 1979. Mannen van stavast met als voorman de onverwoestbare Aad Mansveld. Jarenlang was hij  een vaste waarde bij Ado-den Haag, maar ook in Rotterdam was hij belangrijk. Hij was op deze foto 35 jaar oud en bezig in zijn nadagen. Maar met een jeugdige v.d.Korput en Wijnstekers om hem heen stond er wel wat in de verdediging. Ach vroeger was zeker niet alles beter, maar Feijenoord wel.. Overigens werd in het seizoen 79-80 Ajax kampioen maar de onderlinge confrontaties waren in het voordeel van Feijenoord.
  10 oktober, PIMS PLAATJE (3)

Is voetbalplaatjes sparen leeftijdsgebonden? Zijn er kinderen boven de 12 die er mee door gaan ? Jazeker, naast Hugo Borst en Henk Spaan is 's-Graveland 5 verdediger Pim van Leeuwen ook nog regelmatig te vinden bij de sigarenboer. De favorieten uit de voetbalplaatjesboeken van Pim (deel 3)
 

Voor in mijn plaatjes boek van 1970-1971 staat onder mijn naam " ik ben voor Ajax" . Dit lijkt voor een toen zesjarige een redelijk duidelijke keus. Maar er was twijfel. Deze twijfel werd vooral gezaaid door mijn vader die wonderlijk genoeg niet echt een favoriete club had maar wel vooral tegen Ajax was . Wel was mijn pa gecharmeerd van een aantal spelers. En vooral van die blonde Deen van PSV : Bengt Schmidt Hansen. Ik denk dat het kwam doordat hij buitenlander was ,en dus goed in die tijd, en vooral door de zangerigheid van de klanken van zijn naam als je die uitsprak dat hij mij ook erg aansprak. Door Zoef de Haas ,wat zijn bijnaam was, ben ik bijna PSV fan geworden. Gelukkig hebben de aansprekende talenten van ene Johan Cruijff daar een stokje voor gestoken. Maar wat was ik ooit blij met het plaatje van Bengt Schmidt Hansen. Bengt Schmidt Hansen.Wat een prachtige voetbalnaam, nog steeds.
  3 oktober, PIMS PLAATJE (2)

Is voetbalplaatjes sparen leeftijdsgebonden? Zijn er kinderen boven de 12 die er mee door gaan ? Jazeker, naast Hugo Borst en Henk Spaan is 's-Graveland 5 verdediger Pim van Leeuwen ook nog regelmatig te vinden bij de sigarenboer. De favorieten uit de voetbalplaatjesboeken van Pim (deel 2)
 

In deel 2 direct een klassieker uit de oude doos. Misschien wel mijn favoriete plaatje aller tijden maar dat moet nog gaan blijken op het eind van het seizoen in de eindrangschikking. In seizoen 72/73 heette de goede man nog Ab maar dit werd gecorrigeerd in 73/74 naar zijn ware naam Abe. Zoals vele dingen moest het bij Fc Amsterdam groots zijn. Natuurlijk hebben de Amsterdammers van nature een grote mond maar ook groots was bijvoorbeeld het "apparaat" van Frits Flinkevleugel en tevens groot is de snor van Abe. Het laatste liet zich wat makkelijker vastleggen op een voetbalplaatje dan het eerste. Wie durft er tegenwoordig nog een snor te hebben? Het is mijn inziens al jaren een groot taboe. Maar in de jaren 70 was het eerder raar als je geen baard of snor had. Of Abe van de Ban ook een groot voetballer was weet ik niet maar het voetbalplaatje met zijn legendarische knevel is prachtig.

 
  26 september, PIMS PLAATJE (1)

Is voetbalplaatjes sparen leeftijdsgebonden? Zijn er kinderen boven de 12 die er mee door gaan ? Jazeker, naast Hugo Borst en Henk Spaan is 's-Graveland 5 verdediger Pim van Leeuwen ook nog regelmatig te vinden bij de sigarenboer. De favorieten uit de voetbalplaatjesboeken van Pim (deel 1)
 

Jaap Stam. Wie herinnert deze geweldenaar nog zoals toen? En speelde hij bij Cambuur? Het plaatje uit 1986 laat dit alles zien. Net als onze eigen Kapitein Jeroen had Jaap in 1986 nog haar op zijn kruin. Of ze het daarna gezamenlijk weg hebben laten scheren weet ik niet maar het heeft Jaap geen slecht gedaan. Na wat ongelukkig carrière keuzes (PSV en AC Milan) heeft hij uiteindelijk wel zijn koppie er bij gehouden. Gelukkig beoordelen ze in Amsterdam niet op uiterlijk, want anders had hij het natuurlijk nooit tot godenzoon kunnen schoppen.     Thuis  Verslagen  PimsPlaatje  Uitslagen  StokHoorde  Rechts  Mail  

© Vijfde Dimensie 06/07